
Havermout crumble is het perfecte gerecht wanneer je trek hebt in iets zoets, maar het niet té ongezond mag zijn. Het is ultiem comfort food voor een koude, regenachtige dag en is in een handomdraai klaar. Oorspronkelijk komt crumble uit Engeland en werd het uitgevonden tijdens de tweede wereldoorlog, omdat het makkelijk te maken was en voor de nodige voedingsstoffen zorgde. Daarnaast was het minder ingewikkeld te maken dan appeltaart. Inmiddels is het overal in Europa en Amerika enorm populair, ook in combinatie met verschillende soorten fruit zoals rabarber of peren.
Afhankelijk van de ingrediënten kun je dit gerecht zo gezond of ongezond als je maar wilt maken. Wij gingen met dit recept voor een (gezond) dessert, maar je kunt natuurlijk de suiker weglaten en er een ontbijt-crumble van maken! Heerlijk met een schepje (vegan) yoghurt.
Dit heb je nodig:
- 1 ovenschotel (ingevet)
- 4 grote appels (Braeburn of Jazz)
- 2 eetlepels kokosbloesemsuiker of erythritol (natuurlijke zoetstof)
- 100 gram bruine basterdsuiker
- 3 eetlepels kaneel
- 200 gram havervlokken
- 50 gram pecannoten
- 50 gram walnoten
- 100 gram vegan boter
Zo maak je de havermout crumble:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Schil je appels, verwijder het klokhuis en snijd de appels in kleine blokjes van ongeveer 1 cm.
- Meng de appels in een grote kom met de kaneel en kokosbloesemsuiker.
- Voeg de met kaneel en suiker gemarineerde appels toe aan een ingevette ovenschaal.
- Voeg nu een tweede laag toe door de havermout over de appels te strooien.
- Snijd je boter in kleine stukjes. Besprenkel nu je havermout-laag met nog een eetlepel kaneel, de walnoten en pecannoten, en de basterdsuiker. Verdeel daarna de kleine klontjes boter over het geheel.
- Bak de havermout crumble in 30 minuten, of totdat hij goudbruin wordt.
Optioneel: Serveer met bosbessen-topping en een schep vanille-ijs voor de perfecte dessert!