Walnotenkoek met walnotenspijs en ahornsiroop – do we have to say more? ???? De combinatie van ahorn en walnoten is wat ons betreft nog altijd een van de lekkerste smaken die er bestaan. Deze heerlijke traktatie is ideaal om iemand mee te verwennen. Doordat de koek op een plaat wordt gebakken is hij ook goed geschikt om in stukken gesneden mee te nemen naar bijvoorbeeld je werk of een feestje.
Daarnaast zitten walnoten vol met goede voedingsstoffen zoals vitamine B6, B12, C, D, Calcium, IJzer en Magnesium en zijn het echte eiwit-bommen. De koek vult dus ook goed!
Dit heb je nodig:
- een bakvorm van 20x20cm
- staafmixer of blender
- 400 gram bloem
- 350 gram basterd- of rietsuiker
- 2 el vanillesuiker
- 1/2 tl zout
- 250 gram plantaardige ongezouten boter in kleine blokjes (bijvoorbeeld van Flora)
- 5 el water
- 250 gram walnoten
- 16 walnoten ter decoratie
- 5 el ahornsiroop
Zo maak je het:
- Vermeng de bloem met 100 gram van de suiker, 1 el vanillesuiker en het zout.
- Voeg nu stukje bij beetje de plantaardige boter toe en wrijf het stevig met je handen door het bloemmengsel. Dit doe je net zolang totdat je een mooi fijnkorrelig geheel hebt.
- Voeg 4 el water toe en kneed de massa kort door totdat een samenhangend deeg ontstaat. Probeer niet te lang te kneden. Wikkel daarna je deeg in folie en leg het in de koelkast.
- Maal 250 gram walnoten met de rest van de suiker in de keukenmachine of met de staafmixer fijn. Voeg 1 el vanillesuiker toe en ongeveer 4 el van de ahornsiroop. Kneed alles tot een spijs-achtig deeg. Voeg iets meer siroop toe als het deeg te droog aanvoelt.
- Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed de bakvorm met bakpapier. Haal het deeg uit de koelkast en verdeel het in twee gelijke bollen. Rol de twee bollen deeg uit tot lappen zo groot als de bakvorm. Leg een deel op de bodem.
- Verkruimel het walnotenspijs wat je net gemaakt hebt over de bodem.
- Dek alles af met het tweede stuk deeg en druk de randen goed aan. Decoreer met de losse walnoten.
- Zet de timer voor 25 minuten en bak de plaatkoek gaar en goudbruin.
- Roer 1 el ahornsiroop los in 1 el water en bestrijk de nog warme koek hiermee.
- Laat alles eventjes afkoelen en snij de walnotenkoek in 16 stukken.