Vragen? Bel gratis naar  

085 06 06 730

Duurzame Verpakkingen: Ons Standpunt

duurzame verpakking mono-polypropeen folie zakjes

Duurzame verpakkingen zijn al vanaf het begin een kernthema geweest bij NoyNuts. Vandaag willen we daar iets meer aandacht aan besteden hier op onze blog. Want “Noy.Love.Nature.” en plastic verpakkingen passen op het eerste gezicht natuurlijk niet echt bij elkaar.

Dat begrijpen we goed, en voorzien iedereen graag met wat meer context. Over hoe ons bedrijf is ontstaan, hoe het precies zit met plastic verpakkingen in de foodsector, en hoe onze persoonlijke sustainability-journey verliep. Inclusief blunders en foutjes. We hopen dat dit een beter beeld schetst over hoe wij duurzaamheid benaderen en onze productverpakking hebben gekozen.

Onze weg naar duurzame verpakkingen

NoyNuts is ontstaan vanuit verpakkingsbedrijf NoyPack. Door middel van NoyPack voorzien wij klanten vanuit de hele wereld van verpakkingen voor hun kleinere food-producten. Stuk voor stuk zijn wij heel erg betrokken bij elke stap van dit proces. Zo kunnen we de slimst mogelijke oplossingen vinden voor elke klant. Daarbij staat de kwestie hoe een product zo duurzaam mogelijk verpakt kan worden natuurlijk vooraan. Op basis van deze kennis speelde de vraag hoe we met NoyNuts onze noten, zuidvruchten en superfoods gaan verpakken van begin af aan een centrale rol in onze bedrijfsontwikkeling.

We zijn begonnen als webshop met een uitgebreid assortiment aan noten, zuidvruchten en notenmixen. Toen al wisten we dat we als webshop de houdbaarheid van onze nootjes een prioriteit moesten maken zodat de klant ondanks levertijd nog altijd verse producten thuis geleverd krijgt. Onze eerste verpakking werd een bruine doypack van kraftpapier met logo-sticker en plastic binnenzijde.

Daarna hadden we al snel onze nieuwe branding vastgelegd en moest de verpakking veranderd worden. We kwamen uit bij een zwarte kraftpapier doypack met plastic folie aan de binnenkant, een sticker op de voorkant en twee stickers (verhaal en ingrediënten) op de achterkant. Kortom, dé nachtmerrie voor elk afvalscheidingscentrum. Want hoe recycle je zo’n sticker als hij vastzit aan de doypack, en hoe scheid je de plastic folie van het kraftpapier? Of wat te doen met de inkt die schadelijk is voor de kwaliteit van de plastic en papier-afvalstromen? Vragen die wij niet echt konden beantwoorden.

We besloten daarom een pilot te starten waarin we een deel van ons assortiment verpakken in glazen potten. Deze potten en deksels waren prijzig, maar we wilden het een kans geven. Helaas was het op de lange termijn niet haalbaar om volledig over te stappen op glas. Ten eerste was de prijs voor glazen potten, met name voor de bulkporties van onze producten, te hoog. Daarnaast was het nogal lastig om de glazen potten middels verzending heelhuids bij klanten aan te laten komen. Dit kon alleen door een extra laagje – je raadt het al – plastic folie eromheen. Verder was een statiegeldsysteem voor de glazen potten niet realistisch gezien wij geen fysieke winkel hadden waar onze potten ingeleverd kunnen worden.

Composteerbaar of recyclebaar?

Wij zetten onze zoektocht naar de passende duurzame verpakkingen voort, en vonden composteerbaar plastic, oftewel bioplastic. Het is gemaakt van hernieuwbare plantmaterialen zoals mais of aardappelen, de productie heeft een lagere ecologische voetafdruk vergeleken met gangbaar plastic, en: het plastic kan gecomposteerd worden! Een super alternatief (vonden we toen).

Tegelijk begonnen we ons steeds meer te verdiepen in de wereld van duurzame plastic verpakkingen en kwamen we erachter dat composteerbare verpakkingen eigenlijk ook niet zo’n goed idee zijn. Op dit moment zijn veel bioplastics voor voedselverpakkingen namelijk moeilijk te verwerken in professionele composteerinstallaties omdat ze niet op tijd vergaan. Ook voegt composteerbaar plastic niets toe aan de kwaliteit van de compost. Daarnaast heerst er veel verwarring bij consumenten over de benaming “composteerbaar”. Het betekent namelijk niet dat dit plastic zomaar in de GFT-bak of in de natuur gegooid kan worden. Helaas doen veel consumenten door gebrek aan informatie dit wel, wat uiteindelijk nog schadelijker is voor het milieu dan normaal plastic wat in de afvalbak belandt.

PET/PP FOLIE

Uiteindelijk zijn wij uitgekomen bij plastic folie gemaakt van mixmateriaal uit PET (1) en PP (5) om onze producten te verpakken. De verpakking bestaat daarmee niet uit monofolie, maar is een mixproduct waarvoor extra stappen nodig zijn in het recycle proces. De zakjes zijn wel recyclebaar omdat de twee plastic soorten door middel van hittetoevoer van elkaar gescheiden kunnen worden. Echter wordt deze extra stap in de realiteit helaas niet altijd doorgevoerd.

Het huidige alternatief zou zijn om de zakjes te laten maken van PP-monofolie. Een mono-materiaal dat niet nog een keer gescheiden hoeft te worden en zo de plastic afvalstroom in kan. Dit materiaal is helaas niet geschikt om een houdbaarheid van langer dan 3 maanden te garanderen en voor food-producten en dus geen realistische oplossing. De toevoer van PET maakt een betere houdbaarheid van het product mogelijk.

duurzame verpakking van Noynuts

Houdbaarheid, voedselveiligheid en portiegrootte

Als bedrijf wat actief is in de foodsector kom je er al heel snel achter dat “plasticvrij” niet meteen “duurzaam” betekent. Er komt namelijk heel wat meer bij kijken dan op het eerste oog zichtbaar is. Of een product duurzaam is of niet hangt altijd af van het samenspel van verschillende factoren. Dit is bij onze producten niet anders, en zo moeten wij rekening houden met niet alleen de ecologische voetafdruk van het verpakkingsmateriaal zelf. Houdbaarheid, voedselveiligheid en portiegrootte spelen ook een belangrijke rol.

Houdbaarheid is natuurlijk een cruciale factor wanneer je als bedrijf etenswaar aanbiedt. Want als onze nootjes en superfoods niet goed bewaard kunnen worden en niet meer lekker of zelfs gevaarlijk worden om te eten, zorgt dit uiteindelijk voor voedselverspilling. Een PP/PET plastic verpakking beschermt nog altijd het beste tegen externe stofjes, en houdt onze producten het langst vers – tot wel 12 maanden wanneer we deze gasverpakken!

Volgens Milieucentraal zorgt de verpakking meestal maar voor zo’n 10 procent van de milieu-impact van een product. 15 procent van de negatieve consequenties voor het milieu zitten in het verliezen van eten omdat het weggegooid wordt, de teelt en de transport van het product. Eten weggooien doordat het niet goed verpakt is en zo de houdbaarheid aantast heeft dus een grotere impact op het milieu dan besparen op verpakkingsmateriaal.

Doordat wij onze nootjes, snacks en superfoods aanbieden in zakjes van PP met toegevoegd PET kunnen wij voedselverspilling voorkomen omdat onze producten lang houdbaar, veilig, en in de juiste porties afgevuld zijn en de kans dus kleiner is dat ze weggegooid moeten worden.

Hoe gaan we verder?

Logischerwijs is het belangrijk dat het gebruik van single-use plastic teruggedrongen wordt. Voor nu zorgen we er wel voor dat het wegwerpplastic wat we gebruiken zo goed mogelijk verwerkt kan worden en niet in het milieu terecht komt. In de tussentijd volgen wij nauwlettend de nieuwste ontwikkelingen rondom duurzame verpakkingen en kijken uit naar interessante oplossingen vanuit de markt.

Meer informatie over polypropylene vind je hier.

Heb je tips, feedback of toffe nieuwe ontwikkelingen rondom food-packaging voor ons? We zien je mail graag verschijnen via info@noynuts.nl!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *