Vragen? Bel gratis naar  

085 06 06 730

Chiazaad: Het “goud van de Azteken”, hedendaagse superfood

Chiazaad gezonde superfood

Deze kleine zaadjes komen van de Salvia hispanica plant, familie van de munt plant en komen oorspronkelijk uit Midden Amerika. Chiazaad was een belangrijk onderdeel van het dieet van de Azteken en de Maya cultuur. De Azteken ontdekten ruim voor onze jaartelling al dat chiazaad hen kracht gaf, ook gebruikten ze het zaad als geneesmiddel bij allerlei kwalen. Het was zelfs meer waard dan goud, waardoor het voor een lange tijd hun belangrijkste betaalmiddel was.

DE GEZONDHEIDSVOORDELEN VAN CHIAZAAD

Chiazaad is klein in formaat, maar bevat veel gezonde voedingsstoffen zoals omega 3-vetzuren, vezels, eiwitten, calcium, ijzer, magnesium en koper.

ZEER RIJK AAN OMEGA-3 VETZUREN

Chiazaad is enorm rijk Omega-3 vetzuren, zelfs meer dan zalm (gram voor gram). Omega-3 is essentieel voor ons hart, bloedvaten, hersenen en ogen. Vooral voor mensen die liever geen vis of dierlijke producten eten (veganisten en vegetariërs), kan het raadzaam zijn om vaker chiazaad op het menu te zetten.

CHIAZAAD IS EIWITRIJK

Chiazaad is een geweldige plantaardige eiwitbron, met 18,9% eiwitsamenstelling. Chiazaad bevat 20% meer eiwit dan eieren. Een portie chiazaad van 100 gram bevat 17 g eiwit. Bovendien bevat chiazaad 9 essentiële aminozuren (eiwitbouwstenen) – die we uit voedsel moeten halen omdat ons lichaam het niet zelf kan aanmaken. Eiwitten zijn belangrijk voor spiergroei en herstel. Ook is er aangetoond dat het helpt bij gewichtsverlies en vetverlies.

HOOG CALCIUMGEHALTE

Chiazaad is  een prima bron van calcium (631 mg per 100 gram) en zorgt ervoor dat je lichaam calcium beter opneemt. Dit in tegenstelling tot melk, wat juist calcium onttrekt aan je botten. Gram voor gram, bevat chiazaad meer calcium dan een glas melk.  Calcium is cruciaal voor de gezondheid van hart, tanden en botten en kunnen moeilijke voedingsstoffen zijn om genoeg van binnen te krijgen voor mensen met lactose-intolerantie of melk allergieën.

GLUTENVRIJ

Chiazaad bevat in tegenstelling tot granen geen gluten, waardoor het een gezonde graanbron is voor mensen met coeliakie of een glutenvrij dieet. 

HOE KUN JE CHIAZAAD ETEN?

Chiazaad heeft een natuurlijke en milde smaak en is lekker in een smoothie, salade, ontbijt met muesli of ontbijtgranen, yoghurt en pudding

Chiazaad bestellen?

Wij bieden in onze shop kwalitatieve chiazaad aan uit Zuid-Amerika. Vandaag besteld is binnen 1-2 werkdagen in huis.